Det är lätt att förstå vad Napoleons styvdotter, Hortense de Beauharnais, föll för. Läget vid Bodensjön är svindlande vackert. Under sin tid i exil lät hon här bygga ett unikt slott i fransk empir.

Det är lätt att förstå vad Napoleons styvdotter, Hortense de Beauharnais, föll för. Läget vid Bodensjön är svindlande vackert. Under sin tid i exil lät hon här bygga ett unikt slott i fransk empir.

NAPOLEON2

Det brukar kallas Bodensjöns allra vackraste slott – Schloss Arenenberg – som ligger på en udde vid sjöns sydsida i schweiziska kantonen Thurgau. En mil härifrån, i den tyska staden Konstanz, hamnade den franska adelsdamen Hortense de Beauharnais en vinterdag 1815. Hortense, som varit drottning av Holland, var både styvdotter och svägerska till Napoleon och hon var i landsflykt efter kejsarens förlust vid Waterloo.

NAPOLEON3

I sin nya hemort försökte Hortense skapa något som kunde liknas vid ett franskt hov. Hon bestämde att Schloss Arenenberg skulle bli hennes huvudresidens och, till Konstanzbornas stora fasa, lät hon riva de medeltida byggnaderna på platsen för att skapa en engelsk park med vindlande stigar, ett hermitage, ett nymfeum, fontäner, vattenfall och flera utkikspunkter. Det nya slottet började byggas 1817 efter ritningar av arkitekten Johann Baptist Wehrle och det var starkt influerat av franska ideal.

NAPOLEON5

Hortenses salong skapades exempelvis som en kopia av konseljsalen i slottet Malmaison utanför Paris. Än i dag finns här unika Napoleonporträtt liksom böcker från de kejserliga samlingarna. Och precis som på 1800-talet har sovrummet fortfarande väggar i ljusgul damast, rokokoornament och de finaste empirmöbler. I slottet installerades ett avancerat uppvärmningssystem som var mycket modernt för sin tid och samtliga salar och salonger utrustades med ringklockor så att Hortense kunde kommunicera med dem som arbetade på slottet.

NAPOLEON6

I Arenenberg hade Hortense ofta besök av dåtidens europeiska kungligheter – även de svenska. Förutom Karl XIV Johan var författarna Alexandra Dumas och Lord Byron samt kompositören Frans Liszt några av husets prominenta gäster. Dagen på slottet började med frukost vid tolvtiden. Lunchen serverades klockan 18 och middagen avnjöts klockan 22. Efter midnatt serverades ”te”.

NAPOLEON10

Schloss Arenenbergs glansperiod tog slut efter Hortenses bortgång 1837 och sonen Louis Napoléon tvingades sälja slottet. Tolv år senare återvände han som kejsare Napoleon III, köpte tillbaka slottet och lät återställa byggnaden i dess forna prakt. Sitt sista besök på slottet gjorde han tillsammans med prinsessan Eugénie 1865. Hon blev änka kort därefter och åkte sällan tillbaka. 1906 donerade hon slottet till kantonen Thurgau och sedan dess är det museum.