Blomsterön Mainau var svenske greven Lennart Bernadottes livsverk. En hänförande plats som med en blandning av rofylld natur, blomsterprakt och kunglig historia lockar besökare från hela världen.

Blomsterön Mainau var svenske greven Lennart Bernadottes livsverk. En hänförande plats som med en blandning av rofylld natur, blomsterprakt och kunglig historia lockar besökare från hela världen, inte minst vår egen kronprinsessa Victoria.
Slottet på Mainau byggdes av Tyska orden i början av 1700-talet.

Slottet på Mainau byggdes av Tyska orden i början av 1700-talet.

Allt med Mainau är överväldigande. Den 45 hektar stora ön är en enda stor parkanläggning med tusentals inplanterade träd, över 20 000 rosbuskar, och på våren blommar här inte mindre än en miljon tulpaner.

Mainaus trädgård har ständigt något att erbjuda. Det finns alltid någon del som är i blom.

Mainaus trädgård har ständigt något att erbjuda. Det finns alltid någon del som är i blom.

– Slottet och ön kom i min familjs ägo när den Badiska prinsregenten Fredrik I övertog ön 1853 och gjorde den till sitt sommarresidens. Hans dotter Victoria gifte sig sedermera med kung Gustav V och blev då drottning av Sverige, berättar greve Björn Bernadotte när han möter Gods & Gårdar tillsammans med sin fru Sandra framför det väldiga slottet.

De vackra rummen på slottet visas sällan upp för allmänheten.

De vackra rummen på slottet visas sällan upp för allmänheten.

Björn och Sandra bor i dag på slottet och driver Mainau tillsammans med Björns syskon, Bettina som är VD för Mainau och Catherina och Christian som båda är medlemmar i styrelsen.
Paret visar oss den italienska rosenträdgården på slottets västra sida och här är rosenprakten överväldigande. Över 20 000 plantor av fler än 1 200 arter fyller rabatterna så långt ögat når.
– Vi har över 350 personer som jobbar på ön, av vilka 60 är trädgårdsmästare och fyra trädgårdsplanerare, säger Björn.

I paradväningen ligger sällskapsrummen som är möblerade med barockmöbler.

I paradväningen ligger sällskapsrummen som är möblerade med barockmöbler.

Det uppskattas, över 1,2 miljoner besökare hittar till Mainau årligen, och över 20 000 av dem skaffar årskort.
Folk från hela världen kommer för att beundra greve Lennart Bernadottes livsverk. För det är Lennart, barnbarn till drottning Victoria och född som prins av Sverige som skapat detta blomsterparadis. Efter att ha förlorat titlar och arvsrätt när han 1932 gifte sig med Karin Nissvandt så köpte han Mainau av sin far och efter kriget öppnade han parken för allmänheten.

Vackra Mainau.

Vackra Mainau.

– Vi vill att Mainau ska kunna erbjuda något varje årstid, det finns i princip alltid några delar av trädgården som är i blom när man än kommer, säger Sandra.

Förberett för gäster.

Förberett för gäster.

Under våren blommar de miljontals lökväxterna över hela ön, sedan tar de tidigt blommande körsbärsträden och buskarna över innan rododendron och vildrosor börjar blomma. Under sommaren blommar hela ön i alla regnbågens färger tack vare de två miljoner sommarblommor som planteras ut varje år. Och på hösten tar de magnifika dahliaplanteringarna vid i gula och roströda färger.

Sandra och Björn Bernadotte.

Sandra och Björn Bernadotte.

Det finns mycket på ön som minner om det svenska arvet. Nära slottet, vid den italienska rosenträdgården, finns en stor lind som planterades till minne av drottning Victoria.

Parken på ön Mainau.

Parken på ön Mainau.

Det finns 600 vildrossorter representerade i parken.
Minnessten av den svenska drottningen Victoria.

Minnessten av den svenska drottningen Victoria.

SEVÄRDHETER I PARKEN
Fjärilshuset, Tysklands största med över hundra arter. Slottskyrkan från 1732. Palmhuset från 1889. Vatten- och blomsterfall i italiensk stil. Kryddträdgården. Mer info på www.mainau.de.