Familjen Skogster firar en klassisk jul på sin älskade herrgård. Vid lunch utlyses julefrid och på eftermiddagen är ett besök i den lilla bykyrkan ett obligatoriskt inslag.

Familjen Skogster firar en klassisk jul på sin älskade herrgård. Vid lunch utlyses julefrid och på eftermiddagen är ett besök i den lilla bykyrkan ett obligatoriskt inslag.

På Halikkovikens strand i sydvästra Finland ligger tre gamla järnbruk – Tykö, Kirjakkala och Mathildedal. Bruks-orterna med sina herrgårdar, kyrkor, dammar och bruksbyggnader är historiska monument över järnindustrin som grundlades på 1600-talet. Tykö bruk är ett av de få bruk där det fortfarande pågår industriverksamhet.

Teijo

På Tykö herrgård bor Minna och Tommy Skogster med sina tre döttrar.

Teijo

Två ståtliga lindalléer leder upp till herrgården och så här i juletid ligger snön som ett tungt täcke över markerna. Inne i herrgården är det julpyntat med levande ljus, blommor och gran.

Teijo

Julaftons morgon börjar med risgrynsgröt och vid lunchtid är det dags för nästa tradition. I Åbo utlyses ännu julfriden för hela riket från Brinkalahusets balkong vid gamla Stortorget klockan tolv varje julaftonsdag. Traditionen tros ha uppstått på 1300-talet och har fortsatt årligen sedan 1820-talet med undantag för krigsåren 1917 och 1939. Förr lästes den av borgmästaren i Åbo, men den läses numera av kanslichefen för Åbo stad. På Tykö är det Tommy som läser julfridsutlysningen.

– Efter det är det dags att avnjuta årets julglögg, säger Minna. Sedan bär det i väg till kyrkan.

Teijo

Parets föräldrar kommer gärna till gården för att fira jul med barn och barnbarn.

– När mina föräldrar är här så ska det finnas lutfisk med tillbehör på julbordet, säger Tommy och ler. Annars försöker vi kombinera våra båda familjers traditioner, vi har tagit lite här och lite där för att alla ska bli nöjda.

I den stora matsalen dukar familjen fram julens alla delikatesser. På bordet står kalla fiskrätter och olika sorters rom, skinkan, de traditionella finska jullådorna; kålrotslåda, morotslåda och potatislåda samt rosoll, som är en finsk sillsallad.

Teijo herrg??rd, Finland

När barnen var små hade vi besök av jultomten men nu så delar vi ut julklapparna själva, säger Minna.

Oftast sitter vi och spelar och småpratar efter klapp-utdelningen. Ibland kommer vi in på gårdens långa historia.

Teijo

Från rummet md den stora flygeln ser man in i rummet som familjen kallar för ”Baronens rum”, därefter kommer cigarrummet.

Det är möjligt att hyra Tykö gård för privata tillställningar och guidningar. Byggnaden är dock kulturhistoriskt så värdefull att uthyrningen görs på ett väldigt varsamt sätt. Den första och andra våning åtnjuter Museiverkets skydd och några ändringar får inte göras.

– Men under julen låter vi inga andra än familjen komma in i här. Då råder julefrid i alla salar och salonger.

Fler härliga julreportage:

 

 

 

 

 

NUVARANDE Klassisk jul på herrgården
NÄSTA Carl Jans stämningsfulla jul