David Englund hade länge letat efter en gård med fina skogsmarker att investera i. När anrika Lundby säteri i Södermanland blev till salu slog han till.

David Englund hade länge letat efter en gård med fina skogsmarker att investera i. När anrika Lundby säteri i Södermanland blev till salu slog han till.
Lundby Säteri har ägts av ätterna Sparre, Sperling och Rålamb.

Lundby Säteri har ägts av ätterna Sparre, Sperling och Rålamb.

Väggmålningarna kommer att restaureras  och bevaras så långt det är möjligt.

Väggmålningarna kommer att restaureras och bevaras så långt det är möjligt.

När Lundby säteri lades ut till försäljning var utgångspriset 135 miljoner kronor och den som nyligen köpte godset var David Englund. David är norrbottning till själ och hjärta, med en släktgård och ett framgångsrikt familje-företag i byn Junosuando i Pajala.  Anledningen till att han blev sörmländsk godsägare berodde på skogen.
– Det som är så unikt med Lundby är att skogsfastigheten är i ett enda skifte, det var det som fick mig på spåret, säger han.
Någon flytt från Junosuando, där han bor med sambo och två barn i tidiga tonåren, är inte planerad. Det blir till att pendla mellan hemmet i Norrbotten och godset i Sörmland.
– Vi ska göra i ordning sovrummen så att vi kan bo här. Sedan ska vi gå igenom huset uppifrån och ner. En del golv ska slipas, det ska tapetseras om och väggmålningarna i den stora salongen på bottenvåningen ska vi försöka rädda.

De förra ägarna, syskonen Normelli, har lämnat kvar en del inventarier.

De förra ägarna, syskonen Normelli, har lämnat kvar en del inventarier.

Det är inte en liten sak att restaurera och möblera upp ett hus på 950 kvadratmeter. Det praktfulla biljardbordet finns kvar liksom flera takkronor och i salongerna finns en del sittmöbler och gardiner.
– Köpeprocessen, som sköttes av LRF Konsult, var enkel och okomplicerad. Från att den första kontakten togs tog det ungefär tre månader till affären var avslutad, berättar David.
Han köpte bolaget Lundby säteri och den stora frågan var hur han skulle få verksamheten att gå runt, helst med vinst.

Salarna har fina golv och flera kakelugnar.

Salarna har fina golv och flera kakelugnar.

– Man måste göra en budget och se att det går ihop. Man bör också fundera över om det är en investering eller en placering man vill göra, och sedan gå på magkänsla. Det kändes direkt att ”det här är bra”, säger han.
Att bli godsägare var inte Davids fokus.
– Jag ser det mer som att driva ett företag där är skogen är den viktigaste delen. Men nu när det är ett faktum så känns det väldigt roligt, säger han.
Huvudbyggnaden kommer främst att användas privat men även i samband med arrangerade jakter då deltagarna kan bo över i gästrummen. Till säteriet hör även några torp, hus och lägenheter som hyrs ut. Närmast huvudbyggnaden ligger inspektorsbostaden och där bor numera Davids systerdotter Elira tillsammans med sin pojkvän. Hon hjälper till med verksamheten när David inte är på plats. Det är inte osannolikt att Lundby säteri kommer att fungera som en ny släktgård för familjen Engrund framöver.
– Släkten är spridd över Sverige så det vore trevligt, säger David.

Lundbys stora sammanhängande areal med en blandning av öppna fält, skog och sjöar ger fina möjligheter till både jakt och fiske.

Lundbys stora sammanhängande areal med en blandning av öppna fält, skog och sjöar ger fina möjligheter till både jakt och fiske.

SE OCKSÅ FILMSLOTTET TUREHOLM!