Storeberg i Västergötland är en modern herrgård. Ombyggd så sent som på 1930-talet och moderniserad av ägarparet Hans och Ulla Letzén, men med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Storeberg i Västergötland är en modern herrgård. Ombyggd så sent som på 1930-talet och moderniserad av ägarparet Hans och Ulla Letzén, men med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

När Hans Letzén fyllt 50 bestämde han sig för att han ville göra något nytt i livet. Efter 20 år som lantbrukare arrenderade han ut det stora jordbruket på Storeberg och sadlade om till fastighetsmäklare. Nu har han sitt kontor i gamla utgrävda källarvalv från 1500-talet.
– Numera behöver den som har en stor gård ofta fler ben att stå på än jorden och skogen. Till exempel vindkraft och rekreation. Här på Storeberg har vi en egen småbåtshamn med 150 båtplatser som hyrs ut, berättar Hans Letzén.

T.v. Ulla och Hans Letzén hälsar välkomna till Storeberg Herrgård- T.h. Över matsalsbordet, som rymmer upp till 24 personer, hänger två takkronor i empir.

T.v. Ulla och Hans Letzén hälsar välkomna till Storeberg Herrgård.  T.h. Över matsalsbordet, som rymmer upp till 24 personer, hänger två takkronor i empir.

Storeberg hette under medeltiden Thodene, precis som den omgivande socknen. Den förste kände ägaren var riddaren Algot Krumme i vars testamente från 1339 det står att sonen Nicolaus skulle få hans svärd och dolk, dottern Kerstin hans bruna gångare och dottern Ingrid hans nya gryta och hans ”kappa blå”. Det var hårda tider i de svinkalla stormansgårdarna i Sverige på 1300-talet.

Från entrédörren kommer man rakt in i en hall som fungerar som ett rustikt vardagsrum.

Från entrédörren kommer man rakt in i en hall som fungerar som ett rustikt vardagsrum.

Det slott som i dag vilar på medeltida källarvalv uppfördes på 1770-talet. Vid den tiden övergick också Storeberg från adeln till förmögna handelssläkter från Göteborg; König och Kjellberg. 1932 testamenterades Storeberg till sjöfartsmannen Herbert Jacobsson, en avlägsen släkting till den siste Kjellbergaren på Storeberg. Herbert Jacobsson var gift med Karin, dotter till Broströmkoncernens grundare, och nu plöjdes en del av deras redarförmögenhet ner i ett stort byggprojekt där Storeberg byggdes om och återfick den ljusa eleganta stil det hade på 1700-talet. Göteborgsarkitekten Ernst Torulf ritade och som förlaga fick han en akvarell av den berömde landskapsmålaren Elias Martin som målat av Storeberg 1778. Från målningen kan man bland annat känna igen den nuvarande huvudportalen i kalksten.

Biblioteket har platsbyggda hyllor med samma välarbetade ornamentering som överallt i huset.

Biblioteket har platsbyggda hyllor med samma välarbetade ornamentering som överallt i huset.

Paret Jacobsson dog barnlösa och gården köptes av kapten Owe Letzén, en affärsman från Malmö som längtade tillbaka till det storjordbruk han var uppvuxen med på Stora Bernstorps gods i Skåne. 1981 tog sonen Hans och hans fru Ulla över Storeberg.

– Vi började med att flytta in i den ena flygeln medan vi renoverade det stora huset, som var inrättat för ett vuxet par med stort umgänge. Vi var ju en ung barnfamilj och behövde ett hem som fungerade för oss. Förr, när man hade barnjungfrur, placerade man barnen så långt bort i huset som möjligt, men vi ville ha dem nära oss.

Elisabeth vid flygeln. Över marmorspisen hänger en spegel från Lardin i Paris. Alrotsbord av Josef Frank. Moraklocka från Ullas barndomshem i Umeå.

Elisabeth vid flygeln. Över marmorspisen hänger en spegel från Lardin i Paris. Alrotsbord av Josef Frank. Moraklocka från Ullas barndomshem i Umeå.

– Vi rev en stor tillbyggnad från 1930-talet på baksidan av huset med tjänstefolksbostäder, frukostmatsal och ett stort kök. Stadsarkitekten i Lidköping var väldigt nöjd med det beslutet som återställde huset i sitt ursprungliga skick, konstaterar Hans.

Bortom den välskötta parken finns spännande spår från det förflutna.

T.v .Längst bort i parken står ett litet lusthus. T.h. Bortom den välskötta parken finns spännande spår från det förflutna.

Hans Letzén minns från sin barndom hur det var när Storeberg var ett eget miniatyrsamhälle:
– Vi hade egen badstuga, en såg, en Konsum-affär, en handelsträdgård och en smedja. Än i dag minns jag hammarslagen från smedjan. Tådene skärgård hör också till gården och vi hade en heltidsanställd fiskare som tog upp tre ton gädda om året ur Vänern.

Så sent som på 1930-talet återfick Storeberg sin  klassiska 1700-talsfasad.

Så sent som på 1930-talet återfick Storeberg sin klassiska 1700-talsfasad.

Några av de hundra öarna är bebyggda och en av stugorna använder familjen Letzén själv. Resan med motorbåt från Storeberg till ”sommarstället” på ön tar inte mer än tio minuter.
– Vänern har en väldigt fin insjöskärgård där man kan fiska och bada. Det går alltid att hitta en ö där man får vara ensam, säger Hans.

T.v. 1700-talsbyrå, förmodligen av stockholmsmästaren Jonas Hultstén. Ägg signerat Hans Hedberg. T.h.  I ett fönster står en häst av Ulla Kraitz.

T.v. 1700-talsbyrå, förmodligen av stockholmsmästaren Jonas Hultstén. Ägg signerat Hans Hedberg. T.h. I ett fönster står en häst av Ulla Kraitz.

En egen kyrka har också hört till Storeberg. Det var den tappre karolinen Gabriel Lilliehöök som skaffade sig patronatsrätt över Tådene kyrka, det vill säga rätt att tillsätta prästerna men också skyldighet att underhålla bygganden. Den gamla kyrkan finns inte kvar längre men däremot en mossbelupen liten kyrkogård med tillhörande gravkapell i skogen en bit från gården. Man kan promenera dit på en slingrande stig och läsa Storebergs historia på gravstenarna, där Lilliehöökar och Kjellbergar och andra profiler ur gårdens förflutna vilar.

Loggian, eller blomsterrummet, har en hänförande utsikt över Vänern.

Loggian, eller blomsterrummet, har en hänförande utsikt över Vänern.

Hans och Ulla arbetar numera tillsammans hemma på gården och har blivit varandras kolleger. Ulla har också bytt bana mitt i livet och utbildat sig till fastighetsmäklare. Tidigare jobbade hon med marknadsföring på Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping.

Storeberg4

– Där väcktes mitt intresse för porslin, säger Ulla. Hans och jag har gjort flera resor i porslinets tecken, bland annat till Spode och Wedgwood i England och till Meissen i Tyskland.

Ulla samlar på silver och vackert porslin.

Ulla samlar på silver och vackert porslin.

Hennes fina serviser står inte inlåsta i skåpen utan används flitigt. Har man turen att bli bjuden på frukost på Storeberg får man till exempel äta på vackert mildblått porslin från Gien i Frankrike.

Ulla är konstintresserad och har lagt till accenter av modern konst här och var i huset, som de två verk av den amerikanske popkonstnären Jim Dine som hänger i biblioteket eller den flygande hästen i stengods av Ulla Kraitz som står i salongen.