Öijareds säteri med anor sedan 1500-tale, var tidigare en lätt sömniga gård. I dag sjuder den av liv och i omgivande trädgård och i växthuset prunkar det av härlig växtkraft.

Öijareds säteri med anor sedan 1500-talet, var tidigare en lätt sömniga gård. I dag sjuder den av liv och i omgivande trädgård och i växthuset prunkar det av härlig växtkraft.

 

Oijared5

 

Vid sjön Mjörn, bara 20 minuters bilväg från Göteborg, ligger Öijareds gamla säteri. Här lever familjen Brandström ett lantligt, lugnare och personligt liv.

Oijared4
Tidig morgondimma i trädgården. Utsikt från växthuset mot stora boningshuset. Allt handlar inte om skönhet. Det finns många praktiska fördelar med att ha ett växthus på gården. I dag är huset i stort sett självförsörjande. Allt kött familjen äter kommer från gården och alla grönsaker är från den egna odlingen. Köksträdgården med nyttoväxter är ett försök att fånga husets tid.

Oijared2
Insidan av gården är lika vacker som utsidan. Väggen är handmålad direkt på timret och är i originalskick från 1700-talet. Den söta gustavianska soffgruppen bidrar till det lantliga intrycket.

Oijared3

Utanför växthuset växer klematis och murgröna och matchar den gamla stubben. Växthuset är en verklig oas och sjuder av växtlighet både inne och utanför. Växthuset är av en modell med två rum. På så sätt blir det möjligt att ha två temperaturer och man slipper värma upp hela huset när det är dags för sommarfröerna att drivas upp.