För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang.

Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor

Han kommer susande från Stockholm, i en bil fullpackad med auktionsfynd. Kartonger med böcker och handblåsta glas bärs in genom köksdörren. Skyddande plast åker av tavlor, och en italiensk gatpojke hittar snart sin plats i empiresalongen en trappa upp. En äldre helgonmålning spikas upp i gårdskapellet. Carl Jan Granqvist är en tvättäkta samlare.

Auktionsfyndet av konstnären Gustaf Wilhelm Palm (1810-1890) får hänga i empiresalongen.

Skönhet kan verkligen lyfta hans livsandar. På sommaren älskar han att sitta på altanen mot sjön Saxen och se rodnande solnedgångar som aldrig tar slut. Nu under vinterhalvåret föredrar han den nyrenoverade blå salongen på nedre botten.

Carl Jan är en samlare sedan barnsben. Det svenska uret köpet han som 15-åring i Wiréns antikaffär i Örebro.

I skymningstimmen tänder han ljusen i bronsstakarna som en gång tillhört premiärdansösen Ellen Rasch. Han njuter stillsamt av vännen Sven Stolpes porträtt och de andra tavlorna, nästan alla skapade av konstnärer han lärt känna: Olle Nyman, Philip von Schantz, Lennart Jirlow och Karl Axel Pehrsson. Han gläds åt att vara omgiven av ting som minner om människor och betydelsefulla ögonblick. På en byrå ligger hans pappas dirigentpinne, ett minne från barndomen i Västernärke.

Gosse i flygaruniform och en stilig ung man. Husets herre i yngre dagar plus ett äldre vykort föreställande herrgården.

Mamma Maj var textillärare och älskade kalas. Pappa Johannes var skolchef, kantor, körledare och folkbildare. Carl Jan var ett nyfiket barn med stora idéer. Nästan allt han gjorde och sa applåderades. I synnerhet av tant Ella, familjens trotjänarinna. Han uppmuntrades att sälja ägg från egna höns och plocka blommor som han band till fina buketter och sålde ute vid stora vägen. Lekstugan gjorde han om till affär med egenhändigt bakade kakor. Att tjäna pengar var det roligaste han visste. Inte för att spendera dem, men just att tjäna dem.

När Carl Jan köpte Saxå 1984 var interiören präglad av 1970-talet. För honom var det självklart att återskapa ursprungsstilen. Herrgården byggdes år 1800 av en brukspatron Berggren.

När Carl Jan köpte Saxå 1984 var interiören präglad av 1970-talet. För honom var det självklart att återskapa ursprungsstilen. Herrgården byggdes år 1800 av en brukspatron Berggren.

Mer än gärna följde han med på de vuxnas bjudningar, då han fick inblick i sällskapslivets koder och emellanåt kunde beundra salongerna i traktens herrgårdar. Han insöp allt överallt. Utom i skolan, där han knappt lärde sig något alls. Han togs till en läkare som konstaterade att han var ”ko-dum”. En hård dom, men Carl Jan blev inte ledsen eftersom han kände sig älskad i grunden. Fast hans grava dyslexi var ett problem, och att arbeta på restaurang framstod som en stor möjlighet. Han minns allt detta som i går.

I porslinsköket förbereds en middag för 60 personer.

Om det vore möjligt att träffa denne yngling i dag, vilket råd skulle du ge dig själv?

– Jag skulle upprepa det mamma sa: Odla det du är bra på och överlåt det du inte kan åt andra.

Detta råd har fört honom långt. Få personer har betytt så mycket för en hel bygd som Carl Jan. Allt började med att hembygdsföreningens ordförande Artur Lindqvist reagerade mot att kommunstyrelsen ville riva Grythyttans unika centrum från 1600-talet, inklusive det gästgiveri som etablerats på order av drottning Kristina. Året var 1972, länsantikvarien hade tillstyrkt och plats skulle ges åt ett Domus med parkering. Initiativet att kontakta en okänd 26-åring från Hidinge ter sig nästan desperat. Det var knappast hans CV som imponerade: orgeltrampare, hönsuppfödare, simlärare, sjukvårdsbiträde och föreståndare för herrboutique och antikaffär.

Den antika kakelugnen murades upp för ett år sedan. Färgexperten Ralph Edenheim har målat golvet.

Han hade gått restaurangskola i Örebro, provat på konsthistoria och etnologi vid Stockholms universitet och gått internutbildning på Operakällaren. Nej, det var hans smittande entusiasm, obändiga energi och charmerande sätt som övertygade. Vänner följde med för att titta på de förfallna husen i Grythyttan. Hur i fridens namn skulle han få folk att åka hit ut i skogen, sju mil från Örebro och ännu längre från andra större orter? Carl Jan såg tvärtom möjligheterna: läget var perfekt, mitt emellan Oslo, Stockholm och Köpenhamn! Resten är historia, som det heter.

Övre hallen. På stenbordet en skulptur av Hertha Hillfon.

Snart ville alla ta in på Grythyttans gästgivaregård och den makalösa succén höll i sig. Mot slutet av 1980-talet började Carl Jan parallellt skissa på en högre utbildning för restaurangbranschen. Efter ett närmast oändligt lobbande, ofta bekostat av medel ur egen ficka, förverkligades idén till sist. Han såg till att den svenska paviljongen på världsutställningen i Sevilla kunde baxas in i skogsbrynet intill sjön Sörälgen, för att bli Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan, under Örebro universitet.

Rosa salongen är herrgårdens största rum och en fantastisk konsertsal. Under sista veckan i juni hålls här sedan 30 år Saxå kammarmusikfestival.

Rosa salongen är herrgårdens största rum och en fantastisk konsertsal. Under sista veckan i juni hålls här sedan 30 år Saxå kammarmusikfestival.

Sedan 1990 har 3 000 studenter utexaminerats och i sy­stemet finns nu 300 elever, plus forskare och doktorander. För trakten är lärosätet förstås viktigt och utbildningen skapar ringar på vattnet. Entreprenörer har flyttat hit och tidigare elever som startat eget har stannat, tillsammans formar de ett gastronomiskt företagskluster.

Carl Jan är bygdens hjälte och hans byst i brons kan ses på gästgiveriets gård. Att han bidragit till det svenska gastronomiska undret är helt klart. Allt sammanfaller med hans högst personliga önskan att ge restaurang- och hotellbranschens yrkesföreträdare ett språk och en självkänsla, och på köpet en status som helt saknades när han själv var praktikant. 2003 sålde han gästgiveriet men han har inte släppt taget om utbildning och forskning inom måltidsområdet.

Salongens kakelugn med spegel har en gång tillhört författaren Hjalmar Bergmans far. Det stora porträttet föreställer en tsaritsa och är köpt på Bukowskis av Carl Jan.

Salongens kakelugn med spegel har en gång tillhört författaren Hjalmar Bergmans far. Det stora porträttet föreställer en tsaritsa och är köpt på Bukowskis av Carl Jan.

Vinkällaren Grappe, som firat 30 år, har han kvar, liksom sin vinimportfirma. Förra året firade Carl Jan 70 år, vilket tog en hel vecka eftersom cirka tusen personer ville vara med. Men att nu luta sig tillbaka ligger inte för honom.

Två visionära projekt förlagda till Saxå bruk är aktuella. Det ena är Eldhuset Carl Johan Lab, för kortkurser i kulinariskt hantverk med laborationer. Det andra är Aptitum, ett framtida all-europeiskt lärosäte ägnat kulinariskt hantverk, konstnärlig gestaltning, kulturarv och forskning. Som vanligt får han höra att ”det där går aldrig”. Men när han presenterade Aptitum för personer knutna till EU-kommissionens direktorat för kultur och utbildning väcktes ett genuint intresse.

Gästrum i södra flygeln. Närmare 50 personer kan övernatta och alla rum är charmfullt inredda med antikviteter.

Carl Jan är full av entusiasm men vet att det tar tid. Det faktum att sonen Carl Johan engagerar sig i verksamheterna här hemma, när han har ledigt från studierna i nationalekonomi, får Carl Jan att se tiden an med extra stor energi.

Läs också: Gamla Taxinge-Näsby har fått behålla sin 1700-talskaraktär