Efter många år i USA flyttade italienska Francesca Bortolotto Possati hem till Venedig igen. Här lever hon tillsammans med sina barn i ett palats, fyllt av exklusiv konst och antika föremål.

Efter många år i USA flyttade italienska Francesca Bortolotto Possati hem till Venedig igen. Här lever hon tillsammans med sina barn i ett palats, fyllt av exklusiv konst och antika föremål.

Francesca Bortolotto Possati bor i ett av Venedigs vackraste palats. Palazzo Corner-Spinelli heter det, ritades på 1400-talet av renässansens mästare Mauro Codussi och ligger vid Canal Grande.

– Men jag är född i ett annat av palatsen längs kanalen. Det heter Mocenigo och tillhörde min morfar, berättar Francesca.

La Stanza Rossa, Röda rummet,  med en praktfull målning av en  holländsk 1600-talsfamilj.

La Stanza Rossa, Röda rummet, med en praktfull målning av en holländsk 1600-talsfamilj.

T.v. Röd lackbyrå från 1700-talet pryds av en bukett pärlbroderade blommor. T.h. Palazzo Corner-Spinellis praktfulla entré pryds av förgylld dekor.

I tjugoårsåldern lämnade hon Venedig för att flytta till USA där hon gifte sig med en amerikan och bodde i Dallas och slutligen i New York. Paret fick två barn, som nu är i tjugoårsåldern, men för tretton år sedan separerade de och Francesca tog med sig barnen och flyttade hem till Venedig. Hennes morfar Arnaldo Bennati, som var skeppsredare och hotellägare, hade testamenterat sin förmögenhet till henne och över en natt  blev  Francesca ägare till två lyxhotell mitt i Venedig, ett magnifikt bostadspalats och en storslagen konstsamling som byggts upp av morfadern och kompletterats av föräldrarna.

I dag har hotellen restaurerats i grunden, en spa-anläggning på trädgårdsön Giudecca har tillkommit liksom ytterligare ett hotell, Bauer Casanova, och en exklusiv boutique. Morfaderns palats restaureras som bäst för att bli hotellvåningar. En vingård i Friuli hör  också till egendomarna.

– Där föder jag upp biffkor, mjölkkor och odlar  grönsaker och frukt som serveras på mina hotell.

T.v. Canal Grande och palatset Corner-Spinelli i bakgrunden. T.h. På en vägg i matsalen  hänger 12 venetianska vedutor från 1600- och 1700-talen.

T.v. Canal Grande och palatset Corner-Spinelli i bakgrunden. T.h. På en vägg i matsalen hänger 12 venetianska vedutor från 1600- och 1700-talen.

Travertinlejon från 1750, en gång köpt av Francescas morfar.

Travertinlejon från 1750, en gång köpt av Francescas morfar.

Hon talar länge och initierat om källsortering, sol- och vindenergi och ekologisk mat. En enda solpanelbåt korsar Canal Grande än så länge, givetvis hör den till hennes hotell och skjutsar gästerna mellan spa-anläggningen och hotellen. Den är långsam och helt ljudlös, ett annorlunda inslag i staden.

Francesca är en person att räkna med i Venedig och enda kvinnan i den innersta kretsen i stadens näringsliv. Hon brinner för att bevara Venedigs kulturskatter.

– När jag återvände till Venedig förändrades min syn på staden, säger hon. Först nu upptäckte jag att den skönhet jag växt upp med var unik.

Det förpliktar. Hotellen var i stort behov av renovering och det blev, kostnaderna till trots, de gamla hantverkarfamiljerna som fick ta sig an arbetet.

T.v. Både i matsalen, som vetter mot Canal Grande, och i hallen hänger venetianska ljuskronor. T.h. Biblioteks- och musikrummet går i rött och guld med platsbyggda bokhyllor.

T.v. Både i matsalen, som vetter mot Canal Grande, och i hallen hänger venetianska ljuskronor. T.h. Biblioteks- och musikrummet går i rött och guld med platsbyggda bokhyllor.

T.v. Den brännförgyllda bordsplatån från tidigt 1800-tal pryds av blåklockor i antik vas. T.h. Det lilla kabinettet har tygtapeter i 1700-talsmönster.

Mosaikmästarna bröderna Orsoni, vars farfar klädde in Gyllene salen i Stockholms stadshus med mosaik och ansvarade för restaureringen av Markuskyrkan, anlitades för mosaikarbetena. De anrika sidenväverierna Rubelli och Bevilacqua fick ansvaret för att klä väggar och möbler och glaskonstnärerna i Murano för armaturen. Kostnaderna blev  enorma, men resultatet är av yppersta klass.

– Jag vill att mina gäster ska kunna leva både i skönheten och det bästa hantverket.

Också Francescas hem präglas av känslan av omsorg om konsthantverket in i minsta detalj.

–Det gäller att varsamt förvalta det som tidigare generationer skapat samtidigt som jag vill leva ett bekvämt liv med alla moderniteter. Böcker finns överallt; i det moderna specialbyggda biblioteket, i trappor och smårum, på stora biblioteksbord. Många handlar om konst och konsthantverk. Francesca fortsätter föräldrarnas och morfaderns konstsamlande.

– Inte efter någon speciell linje, samlingen är redan färdig och vi skulle kunna låta nöja oss. Men jag köper hela tiden nya ting, besöker alla större auktioner på nätet för att se vad som finns ute. Jag skaffar mig sådant som jag tycker om. Målningarna kan vara från 1600-talet eller av i dag. Jag följer min känsla.

Hon fick en gång frågan vad hon skulle ta med om hon hamnade på en öde ö.
– Mina smycken, en liten Guardi och en Matissemålning, blev svaret.

palazzo7
Palazzo2
I dag skulle den stora bilden av en holländsk matmarknad helt säkert vara med. Den är målad av den flamländske konstnären Adriaen van Utrecht  strax före mitten av 1600-talet.

– Samlar jag på något så är det kanske kvinnoporträtt, säger hon eftertänksamt.

Vi vandrar genom de representativa rummen från välkomsthallen till salongen och matsalen med stora fönster och kolonner mot Canal Grande. Här står kinainspirerade lackbyråer och venetianska rokokomöbler från 1700-talet. På väggarna konst från medeltid till Matisse.

Paradsängkammaren har en medeltida skulptur i trä av jungfru Maria framför en fransk verduretapet. Vid sängen hänger en stor Robert Rauschenberg. I de bakre rummen levs det privata livet, ett litet matrum och kök med vacker utsikt över en prunkande innergård, flera biblioteksrum.

palazzo5
De två barnen har sina separata avdelningar, Olimpia som studerar handel och ekonomi på universitet och den konstnärlige sonen Alexandro som öppnat en designboutique i anslutning till ett av hotellen.

– Jag måste få visa terrassen, säger Francesca plötsligt och tar oss med uppför vindlande trappor till vinden och den väldiga träöverbyggnaden över tegeltaket.
Här ligger en rymlig terrazza med rosor och väldoftande buskar samt citron- och apelsinträd i krukor. Här är utblicken fantastisk över kanalen, Markusplatsen och lagunen.

– Vi äter nästan varje middag tillsammans, jag och barnen. Om sommaren ofta här uppe på terrassen. Det är en fantastisk plats att varva ned på.