En liten försmak av vår vill Gods & Gårdar bjuda på medan vinterstormen rasar som bäst i hela landet. Välkommen till den rosa herrgårdsdrömemn Nygård. Här har ägarparet skapat sitt drömhem med stora ytor, antika möbler och en vinkällare med anor från 1600-talet.

En liten försmak av vår vill Gods & Gårdar bjuda på medan vinterstormen rasar som bäst i hela landet. Välkommen till den rosa herrgårdsdrömen  Nygård. Här har ägarparet skapat sitt drömhem med stora ytor, antika möbler och en vinkällare med anor från 1600-talet.

Omgiven av en park i vårblom vilar Nygård, ett corps-de-logi från 1815. I dag är det en välhållen boning, inredd med känsla för sin historia. Annat var det för 15 år sedan när Maj-Britt och Bernhard för första gången mötte gården, belägen utanför Åmål. Det uppstod inte kärlek vid första ögonkastet när de såg de grälla, stormönstrade tapeterna och inklädda trägolven.

Nygård nämns första gången 1379 när Anund Nykommen ger gården som morgongåva till sin fru. Huvudbyggnaden är från 1816.

Nygård nämns första gången 1379 när Anund Nykommen ger gården som morgongåva till sin fru. Huvudbyggnaden är från 1816.

– Jag blev förskräckt och sa till Bernhard att jag aldrig ville flytta hit, berättar Maj-Britt.
Men när gården fortfarande efter ett halvår var till salu bestämde de sig för ytterligare ett besök. Bernard hade anat gårdens potential och nu fick han med sig Maj-Britt.
– Andra gången såg jag att huset var något att jobba på. Vi la ett skambud och fick det. Det är verkligen inget jag ångrar idag.

I parken har Maj-Britt och Bernhard tagit fram den slingrande stigen. Ornamenten runt entrén är typiska för empirtiden.

I parken har Maj-Britt och Bernhard tagit fram den slingrande stigen. Ornamenten runt entrén är typiska för empirtiden.

Året var 1997 och paret lämnade sitt tidigare liv i radhuset utanför Göteborg bakom sig. De var nygifta och längtade efter mer yta för den växande familjen. Eftersom Bernhard hade en sommarstuga några mil utanför Åmål var han redan bekant med trakten. Ett omfattande renoveringsarbete sattes igång. Gamla linoleummattor revs ut, golven slipades och väggarna fick ett lyft med nya tapeter. Matsalens rosa väggar målades om i ockragult med gammaldags limfärg och heltäckningsmattan försvann till förmån för det gamla trägolvet. Hallen blev röd och köksgolvet mönstermålades i grått och vitt. Med de stora ytorna har paret fått goda möjligheter till ett rikt socialt liv, vilket är det allra bästa med huset enligt Maj-Britt och Bernhard. Inte minst är det praktiskt när Bernhards släkt och vänner från det forna hemlandet Tyskland hälsar på. Barn och barnbarn kommer också gärna på besök.

Konsolbordet från 1800-tal ropade paret in på Bukowskis. Taffelpianot är tillverkat av Malmsjö, Göteborg under 1800-talet.

Konsolbordet från 1800-tal ropade paret in på Bukowskis. Taffelpianot är tillverkat av Malmsjö, Göteborg under 1800-talet.

– Alla får plats. Barnbarnen älskar att leka här, både inomhus och ute i parken, säger Maj-Britt.
Salongen och biblioteket är fyllda med arvegods och inköp från olika antikvitetsaffärer och Bernhards kärlek till konst syns på de välfyllda väggarna. I salongen kan man slå sig ned vid det lilla karusellbordet, som omges av stolar och en soffa i karljohanstil. Invid står ett vackert taffelpiano. Biblioteket är inrett i brittisk stil med chesterfield-fåtöljer, mörka bokhyllor och engelskt gröna väggar. Invid ligger ett ljust, inbjudande gästrum som rymmer en stor imperialsäng från 1800-talet. På övervåningen har Maj-Britt sin egen spahörna med ett badkar i koppar och en gammaldags toalettstol med vattenbehållare monterad i taket.

Stolarna och takkronan är tillverkade på 1920-talet. Under linoleummattorna fanns stiliga, välbevarade parkettgolv.

Stolarna och takkronan är tillverkade på 1920-talet. Under linoleummattorna fanns stiliga, välbevarade parkettgolv.

Även utvändigt har det krävts en rejäl insats, i synnerhet byggandet av verandan. Det var ett stort projekt där de fick vägledning av målningar från Nygårds tidiga dagar. Maj-Britt hade länge önskat sig en större trädgård och onekligen fick hon sin vilja igenom då den tillhörande parkytan är 2,6 hektar. Här kan hon sjösätta i stort sett vilket trädgårdsprojekt som helst. Paret gör egen marmelad av rabarber, körsbär och kvitten samt saft och sylt av vinbär och fläder. Av myntan blir det sorbet och te.
– I parken växer vild oregano, den torkar vi och sedan räcker det hela vintern, säger Bernhard.
När de flyttade till gården fanns rester av en gammal grund från 1600-talet på ägorna, möjligtvis var det den dåvarande ägaren Arvid Rosenbielkes gamla källare. Det gav Bernhard idén om en vinkällare.

Imperialsäng från antikhandlare Sten Torstensson i Mellerud. I huset ovanför vinkällaren bedrivs bed & breakfast.

Imperialsäng från antikhandlare Sten Torstensson i Mellerud. I huset ovanför vinkällaren bedrivs bed & breakfast.

– Men problemet var hur vi skulle kunna bygga ett tak på det som fanns kvar av grunden. Det enklaste var att bygga ett nytt hus ovanpå, förklarar han. Därmed skapades flygelbyggnaden som i dag fungerar som gästhus och bed & breakfast. Och Bernhard har fått sin fina vinkällare dit han gärna bjuder in vännerna från Munskänkarna. Gården bär på många historier. En av de tidiga ägarna var fogden Peder Kart som adlades av Gustav Vasa 1556 med frälsefrihet på Nygård, som blev hans sätesgård. Patron Scweder ägde nuvarande corps-de-logi i mitten av 1800-talet. Han var en allmänt uppskattad ägare, inte minst bland barn eftersom de var välkomna att strosa runt i trädgården och äta av allt gott som fanns där. Det berättas också om en av tjänarna på gården som dömdes till döden efter att ha varit anklagad för bigami. Rättegången hölls på Nygård, men lyckligtvis benådades mannen efter ett tag.

Njut av bilder! Klicka vidare här:

Modernt famlijeliv på Tunbyholms slott

1700-tal på Wiaholm

 

NUVARANDE Vårdröm på herrgården Nygård
NÄSTA Ralph Laurens nya restaurang