Fiskarstugan vid Kymmene älv är den enda kejserliga byggnaden utanför Ryssland. Här kunde Alexander III leva det enkla livet med sin familj. Här högg kejsaren ved och kejsarinnan lagade maten.

Fiskarstugan vid Kymmene älv är den enda kejserliga byggnaden utanför Ryssland. Här kunde Alexander III leva det enkla livet med sin familj. Här högg kejsaren ved och hans hustru, Maria Feodorovna, lagade maten.

Ljudet av forsen hörs på långt håll när man närmar sig kejsar Alexanders sommarnöje. Hit, till Kymmeneälvens mynning i finska Langinkoski, kom han år 1880, blev förtjust i landskapet och lovade återvända.

Storstugans enorma spis är något man oftast bara ser i de allra östligaste delarna av Finland.

Storstugans enorma spis är något man oftast bara ser i de allra östligaste delarna av Finland.

Löftet infriades sju år senare. Vid besöket uttalade Alexander en önskan om att det skulle byggas en fiskestuga på platsen. Följande vår kom så en delegation till Langinkoski och projektet inleddes.

Kejsarparet, Alexander III och hustrun Maria Feodorovna, ville ha en enkel, anspråklös stil i sin fiskestuga. Det blev ett timrat hus i nyrenässans ritat av Magnus Schjerfbeck, Helene Schjerfbecks bror, och för inredningen svarade Jac Ahrenberg som hade studerat arkitektur i Stockholm.

Kejsarparet njöt i fulla drag av det enkla livet i fiskestugan. Samtliga möbler är tillverkade i Finland.

Kejsarparet njöt i fulla drag av det enkla livet i fiskestugan. Samtliga möbler är tillverkade i Finland.

Invigningsfesten 1889 blev en festlig tillställning, på plats var bland annat Greklands drottning, hertiginnan av Edinburgh, kejsarparets släkt och delegationer från olika delar av Finland.

– Livet här var mycket enkelt till skillnad från livet vid det ryska hovet. Kejsaren tyckte mest om att meta, bära vatten och hugga ved, säger intendenten Hannu Saarinen.

Kejsarparet fick sex barn, varav ett dog som spädbarn. De andra – Nikolai, Xenia, Georgy, Mihail och Olga var alla här med föräldrarna. Det sägs att de två yngsta barnen, Mihail och Olga, fick följa med sin far för att plocka både bär och svamp i skogen.

Tsar Alexander III med familj, strax före 1894.

Tsar Alexander III med familj, strax före 1894.

Kejsarinnan Maria Feodorovna, tillika prinsessan Dagmar av Danmark, hade lärt sig matlagning vid det danska hovet och tyckte mycket om att laga mat i fiskarstugan.

– Köket är husets hjärta även här. Yxan från Billnäs och sågen som kejsaren har huggit ved med finns kvar i köket, säger Hannu Saarinen.

Samtliga tallrikar bär stämpeln ”Langinkoski”. Glasen kommer från den finska glasfabriken Karhula och den stora vedspisen är tillverkad av Högfors.

– Det finns tre sätt att värma upp huset. Den stora spisen i storstugan, kakelugnen i kejsarinnans omklädningsrum samt vedspisen i köket, säger Hannu.

Både arkitekturen och inredningen har klara anknytningar till Karelen. På den övre våningen finns ett rum för kejsarparets livvakter. Rummet, som pryds av ett halvrunt fönster, fanns inte med i de ursprungliga ritningarna utan kom till på begäran av kejsarinnan. På övre våningen finns även ett barnrum och ett sovrum för dem som följde med på resan från hovet. I kejsarparets rum sitter snören i taket som gör det möjligt att öppna fönstren på ett smidigt sätt.

Vistelsen i det timrade sommarhuset var avkoppling från den strikta vardagen.

– Det var inte helt lätt för de europeiska prinsessorna att komma till det ryska hovet. Det var till exempel inte tillåtet att kejsarparet sov i samma rum – men här kunde de till och med sova middag tillsammans, säger den ryskspråkiga guiden Lioudmila Airaksinen.

I hyllorna i det rustika köket finns grytor, pannor och kärl från Arabia.

I hyllorna i det rustika köket finns grytor, pannor och kärl från Arabia.

Däremot finns det inga säkra bevis på att kejsarparet skulle ha sovit över, oftast valde de att åka tillbaka till sitt kejserliga fartyg Zarevna för natten.

När kejsaren Alexander III avled år 1894 kom änkekejsarinnan aldrig mer till fiskestugan. Sonen, den sista kejsaren Nikolaj II, var här en enda gång som regent, år 1906. I ett brev berättade han för sin mor att huset hade tagits om hand väl. Med på resan var också kejsarinnan Alexandra och döttrarna Olga, Tatiana, Maria och -Anastasia. Deras namnteckningar finns bevarade i en gästbok i stugan.

I enlighet med Alexander III:s önskemål byggdes egendomen enbart av finska arbetare.

I enlighet med Alexander III:s önskemål byggdes egendomen enbart av finska arbetare.

När Finland blev självständigt 1917 blev stugan bortglömd. Under inbördeskriget bodde ”de röda” här och på 1920-talet använde några av Finlands ministrar stället som sommarstuga. I slutet av decenniet bestämde sig museiföreningen att restaurera stugan. 1933 öppnades den för allmänheten.

– Att försöka lokalisera allt som en gång fanns här tog lång tid. Bordssilvret hittades i Smolna, statsrådets festvåning i Helsingfors. Vi tillverkade nya åt dem och fick de gamla tillbaka. De kejserliga sängarna och stolarna hittades i Finlands presidents sommarresidens Gullstrand i Nådendal. Presidenten Juho Kusti Paasikivi gav inte tillåtelse att flytta tillbaka sängarna till Langinkoski men när Urho Kekkonen blev president 1956 så gick det bra.

Läs mer om Langinkoski här.

Se den franska stjärninredarens slott – fyllt av svenska möbler.

Inspirerande inredning: Elegant badrum i gammalt hus.

Läs om konsten i parken på skånska Wanås slott.