Sagolikt vackert ligger 1600-talsgodset Skytteholm mellan Mälarens strandlinje och Ekeröns öppna betesmarker. Här njuts tillvaron, lantligt men nära stan, kryddad med 27-hålsgolfbana, Carl Milles-skulpturer och frestande bakverkstradition.

Skytteholms herrgård anas genom parkens grönska.

Foto: MAURO RONGIONE

Idag är Skytteholm en lika klassisk som modernt fungerande miljö, där gäster går runt i den vackra parken, blickar ut mot Mälaren och möter undersköna statyer signerade Carl Milles.

Mälaren glittrar i förmiddagssolen. Vågorna rör sig mot stranden där de nästan tycks möta Människan och Pegasus, som elegant flyger fritt i luften. Den är bara en av många Carl Milles-skulpturer som gömmer sig i parken på Skytteholm. Ägorna förlänades kammarrådet, sedermera riksrådet, Johan Skytte på 1630-talet. På den tiden fanns här en enkel timmerbyggnad.

Gods & Gårdars herrgårdshelg på Skytteholm

Idag, nästan 400 år senare, erbjuder herrgården i klassisk stil sköna helger med mat och golf, eller stämningsfull miljö för ett traditionellt svenskt sommarbröllop.

– Proffset Mikael Backlund gifte sig här förra året. Sedan dess har det varit en boom av ”ishockeybröllop”. Många som bor utomlands, men har en svensk koppling, hittar hit, säger Lotta Ahlin, hotelldirektör på Skytteholm.

Steget från Johan Skytte till skjutglada hockeyspelare kan tyckas långt. Skytteholms ägare är sedan 1942 Konsumentföreningen Stockholm, som arrenderar ut det till Stockholm Meeting Selection, vilka driver hotell- och konferensverksamhet på flera slott och herrgårdar i och runt huvudstaden.

Carl Milles Solglitter eller Najad på delfin från 1917–18, sägs ha varit konstnärens favoritstaty i den egna produktionen.

Foto: Mauro Rongione

Carl Milles fartfyllda ”Solglitter” eller ”Najad på delfin” från 1917–18, sägs ha varit konstnärens favoritstaty i den egna produktionen.

Vi går längs frasande grusgångar, mot den vita mangårdsbyggnaden som flankeras av två mindre flyglar. Herrgårdens undervåning fungerar idag som matsal.

Ägare i urval

1631 Släkten Skytte.

1685 Familjen Gyllenstierna.

1720 Släkten Adlerheim.

1849 Familjen Hedlund.

1918 Isidor Fagreaus familj.

1930 Stadsmissionen.

1942 Konsumentföreningen Stockholm.

Johan Skytte var privatlärare till prins Gustav Adolf, blivande Gustav II Adolf. Skytte var kansler vid Uppsala universitet där han inrättade en professur för vältalighet och statskunskap, idag en av världens äldsta i statskunskap. Han grundade även Göta hovrätt.

Bland kungliga porträtt i salongen hänger också ett av Isidor Fagraeus, bankdirektören och generalkonsuln som köpte Skytteholm år 1918 och blev den första icke-adliga person att ta över godset, och även den som färdigställde det. Från den stora balkongen blickar vi ut över udden. Där sker många vigslar, nära Carl Milles Diana-fontän från slutet av 1920-talet, en av hans sista skulpturer.

– Många brukar säga att de känner sig avslappnade av att vara här. Vi arrangerar yogahelger, och sommartid tar många gäster av sig skorna och går runt barfota. ”Det känns som att vara hemma”, brukar de säga. Det är just så vi vill att de ska känna sig. Resten av året finns här fina vandrings- och svampskogar, om man inte hellre står och metar vid Mälaren.

I Skytteholms nybyggda strandpaviljong erbjuds vedeldad sjöbastu och spabehandling.

Foto: Mauro Rongione

I den nybyggda strandpaviljongen väntar vedeldad sjöbastu och spabehandling, kanske med en avslutande hälsodrink på terrassen.

Skytteholm håller på svenska mattraditioner och arbetar med svenska råvaror i säsong. Lika mycket värnar man, lite nostalgiskt tillbakablickande; fikastunden.

– Det finns mängder med fina herrgårdar runtom i Sverige, men det gäller att våga sticka ut och stå för det man gör. Vi vill vara starka på svensk husmanskost med modern touch och på klassisk svensk fika, säger Lotta Ahlin.

Den amerikanske bagaren Jesse Marsh har fått fria händer att bygga upp en bakverksmeny kring magiskt goda mazariner, kardemummakakor och kokostoppar.

Skytteholm bjuder på typisk svensk herrgårdsmiljö, och klassiska bakverk, som ljuvliga mazariner.

Foto: Mauro Rongione

Skytteholm bjuder på typisk svensk herrgårdsmiljö, och klassiska bakverk.

– Jag gillar det klassiskt svenska och försöker hitta originella recept. Mycket kommer från Sju sorters kakor. Jag bakar allting från grunden. Ingredienserna är svenska klassiker som kardemumma och kanel. Vi försöker också att alltid hitta bakgrunden och berättelsen bakom varje kaka, säger Jesse Marsh.

Skytteholm hotellchef Lotta Ahlin och bagare Jesse Marsch.

Foto: Mauro Rongione

Hotellchefen Lotta Ahlin och bagaren Jesse Marsh. Den fjäderprydde mannen bakom är godsets skapare Johan Skytte.

Jesse Marsh gör även Skytteholms egen saft, helst på egna blommor som syrén, älgört, lavendel och rosor.

– Vi har också en egen bikupa, så all honung kommer härifån. Dessutom görs mjölet lokalt här på Ekerö, berättar Jesse.

Skytteholm ändrar karaktär och temperament under säsongerna. Tidig vår anländer de första golfgästerna till Mälarö GK, som invigdes för 25 år sedan. Green fee ingår för hotellgästerna på Skytteholm.

– Vi upptäckte att det faktiskt inte fanns särskilt många golfpaket med hög standard på boende och mat nära Stockholm. Många golfklubbar bygger eget boende, och erbjuder egen mat. Men få ligger så här nära ett fungerande hotell. Eftersom banan med sina 27 hål delvis är byggd på sand går det att komma igång tidigt på säsongen. Är hösten mild, går det till och med att avsluta golfrundan med middag kring Skytteholms klassiska julbord och övernattning på herrgården.