Råbäck i Hällekis är en upplevelse med sin gulputsade mangårdsbyggnad och storslagna park. Bland tusenåriga ekar och nyanlagda rabatter bor familjen Hemberg med sina älskade hästar och hundar.

Råbäck i Hällekis är en upplevelse med sin gulputsade mangårdsbyggnad och storslagna park. Bland tusenåriga ekar och nyanlagda rabatter bor familjen Hemberg med sina älskade hästar och hundar.

Våren har kommit till Kinnekulle. Marken under lövträden är täckt av ramslök och de vilda körsbärsträden blommar. Vi passerar Råbäcks station. Här låg tidigare ett turisthotell med verandor och snickarglädje, men det är borta nu och bara grunden finns kvar. Det var Carl Klingspor, som ägde Råbäcks slott i slutet av 1800-talet, som lät uppföra det. Han ville marknadsföra Kinnekulle som turistort och fick tåget att stanna här. Vägen vi följer slingrar sig ner mot Vänern, förbi det populära utflyktsmålet Munkängarna, ett naturskönt område med ädla lövträd som fick sitt namn på 1400-talet då det tillhörde Vadstena kloster. Efter det gamla mejeriet, som nu håller på att förvandlas till gårdsslakteri för vilt, når man slottets båda flyglar. Två ockragula stenhus som ligger parallellt med vägen. Klängrosor och klätterhortensia smyckar fasaderna och en bädd av daggkåpa, riddarsporrar, nävor och liljor breder ut sig i rabatten.
En bit upp på klevkanten ligger den turkiska paviljongen. Den ritades av Fritz von Dardel, svärson till Nils August Silfverschiöld som köpte Råbäck 1831. Ställer man sig på vägen, med ryggen mot paviljongen, har man en fantastisk vy över Råbäcks corps-de-logi. Det vackra slottet i herrgårdsgult med vita spröjsade fönster ligger fint mellan blodbokar och entrén är översållad av vildvin.
Under hela 1900-talet var det släkten Klingspor som ägde Råbäck, men 2006 köptes gården av Erik och Anette Hemberg. Här bor de med sina tre barn, William, Adam och Philip. Anette föder upp dressyrhästar på gården, men är också engagerad i trädgården.
Framför huvudbyggnaden delar sig grusgången runt en stor blomsterrundel med en fontän och vattenspegel i. I rundeln trängs massvis av pingstliljor. Funkior och iris är på väg upp.
– Rabatten runt fontänen förändras med säsongen, berättar hon. Det var trädgårdsarkitekterna Simon Irvine och John Tizzard som skapade den när den förra ägaren skulle ha bröllop för sin dotter.
I början av 1800-talet anlades parken i engelsk stil. Idén var att försköna naturen med slingrande gångar, träd planterade i klungor och utplacerade blickfång och sittplatser som den turkiska paviljongen. Familjen har anpassat den och miljön kring huvudbyggnaden till att fungera för en modern barnfamiljs behov.
Grusgångarna flyttades och de som inte användes togs bort. Belysning sattes upp av både praktiska och estetiska skäl. Nu ser Anette vägen när hon går till stallet om kvällarna och de stiliga blodbokarnas vackra trädkronor framhävs liksom de stora snår av syrener och schersmin som blommar om våren.
På båda sidor av entrén har nya uteplatser anlagts. Här finns rosor ackompanjerade av nävor, allium, bolltistlar, fjärilsbuskar och liljor. Allt inramat av buxbomshäckar. Husets gavlar har klätts med rosor. Anette har själv designat de bågformade spaljéerna som tar upp formen från husets fönsterkupor.
– Jag gillar att skapa och hitta på nya saker, säger hon. Jag älskar också rosor och blommor som doftar. Mitt växtkunnande byggs hela tiden på. Fast det är nog mest form och färg som jag tänker på, inte de enskilda växterna. Något jag vill ha mer av är pioner. De är så vackra.
Det här är första gången som familjen slagit ner bopålarna ordentligt. De har tidigare bott i Spanien, Stockholm och senast på en konferensgård utanför Ljungskile. När de sökte efter ett stort ställe där hästarna skulle få plats fick de veta att Råbäck var till salu. Men det var inte bara ett hus utan närmare 100 byggnader av olika slag som följde med i köpet. Det var i mesta laget och Anette tvekade, men Erik, som arbetar med fastigheter, såg möjligheterna. Han hade dessutom åkt över Kinnekulle och känt bergets dragningskraft.
– Jag minns hur jag passerade kyrkan vid Medelplana och hänfördes av lummigheten och stenmurarna, säger Erik. Jag tänkte ”så här vill man ju bo”.
Idag kan de inte tänka sig att bo någon annanstans.
– Det är så lugnt och tyst, rena rekreationsområdet. När jag svänger av vägen i Källby och åker upp på kullen njuter jag av alla fantastiska hus, det är som att färdas bakåt i tiden, säger han.
På gården finns ett växthus från 1700-talet. Här inne trivs familjen och de dukar ofta upp med allehanda godsaker. Utanför håller de nya rosenrabatterna på att växa till sig, kantade av lavendel och vita nävor. Allt omgärdat av spaljéer, som så småningom kommer att döljas av klematis och murgröna.
– Vi hoppas att det ska hålla hjortarna på avstånd, säger Anette.
Till parkens historiska skatter räknas den tusenåriga eken och den så kallade Apostlagrottan. Den senare har fått sitt namn efter en stor alm med 12 stammar. När stubbarna togs bort ersattes de av sittplatser av sten.
– Pojkarna tycker det är roligt att leka här, avslöjar Anette.
Råbäck har ett imponerande bestånd av gamla ekar och en av de äldsta har under många år gått under benämningen ”den tusenåriga eken”, även om ingen har fastställt dess ålder. Den brukar uppskattas av de skolklasser som besöker parken. Idag kommer också många hästintresserade till Råbäck.
– Jag har hållit på med hästar hela livet, säger Anette. Vi har tjugo stycken. Pernilla Olsson, som är B-tränare i dressyr, bor i en av flyglarna på gården och tar emot elever. Hästarna hjälper också till att hålla markerna öppna.
På husets baksida syns spår av den engelska parken, även om det var mer lummigt förr. Då var dammen rund och inte rektangulär som idag. Men den lilla träbron finns kvar.
– Inom några år ska vi återställa dammen och anlägga en hästhage här, säger Anette.
Den gamla fruktlunden har förvandlats till den speciella hage där stona fölar. Här springer nu ett sto med sitt veckogamla föl bland de blommande träden.
– När det är dags för fölning brukar jag sova i bilen utanför hagen för att se till att allt går rätt till, berättar Anette.
Trädgårdsmästarvillan intill, med odlingsbäddar och växthus, finns också kvar. Ett av växthusen har renoverats och där vill Anette gärna odla, men just nu har hon svårt att få tiden att räcka till. Det är flera hästar som ska ridas varje dag och trädgården och huset kräver sitt.
– Visst är det mycket att ta hand om, men det är så skönt att ha naturen runt omkring, säger Anette. Det här är den perfekta platsen för vår familj.

Den turkiska paviljongen ritades av Fritz von Dardel, som var vän med Karl XV.

Den turkiska paviljongen ritades av Fritz von Dardel, som var vän med Karl XV.