Charlotte Ramel visar sin nya smyckeskollektion som utstrålar barockens skönhet. Samtidigt gläntar vi på porten till Löberöds slott som återfått sin glans efter en genomgripande renovering.

Charlotte Ramel visar sin nya smyckeskollektion som utstrålar barockens skönhet. Samtidigt gläntar vi på porten till Löberöds slott som återfått sin glans efter en genomgripande renovering.

Det putsade slottet i ljusgul nyans är placerat uppe på en lummig platå utanför lilla Löberöd i centrala Skåne. Byggnaden har en stram arkitektur i nyklassicistisk anda och det åttakantiga bibliotekstornet bryter av fasaden och ger slottet en alldeles speciell karaktär. Löberöds slott fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1700-talet när det ägdes av Hans Ramel (1724–1799). I dag är slottet och parken tillbaka i släktens ägo och har, efter flera års förfall, återfått sin forna glans.
– Slottet hade stått obebott en längre tid och var totalt eftersatt när min man lyckades köpa det för 15 år sedan, berättar smyckes-designern Charlotte Ramel när vi träffar henne på Löberöd.
Maken Knut Ramel har strävat efter att varsamt renovera hela fastigheten. För denna kulturgärning belönades han med Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsens guldmedalj och diplom.
– Knut har verkligen räddat slottet. Tidigare gick det inte att bo i byggnaden, allt var i riktigt risigt skick, berättar Charlotte.
Smycken har alltid fascinerat Charlotte. Redan som tolvåring praktiserade hon på det anrika företaget C F Carlman. Hon har även arbetat hos W A Bolin i Stockholm och studerat ädelstenar i London. För ett drygt år sedan slöts cirkeln genom att hon tillsammans med gemologen Johanna Pietsch, tidigare intendent på auktionsfirman Bukowskis smyckesavdelning, startade företaget Ebba Brahe Jewellery.

Örhängen ur serien Queen, här med rosa rubiner.

Örhängen ur serien Queen, här med rosa rubiner.

– Jag har alltid velat inrikta mig på smycken, så just nu lever jag min dröm. Det är fantastiskt roligt att vara två och att samarbeta. Johanna och jag har varandra som bollplank, säger Charlotte som tidigare också arbetat med auktioner och marknadsföring. Skisserna gör de själva.
– Den bästa inspirationskällan är att titta på gamla målningar, i synnerhet porträtt av kungligheter från renässansen och barocken.
Under arbetet med den nya kollektionen bländades de av 1600-talet, en spännande tid då monarkin i Europa växte sig stark.
– Vi vill levandegöra Ebba Brahe genom vårt företag. Bland smyckena finns björnklon och vargtanden, som står för styrka och mod. Det är egenskaper som människor i alla tider har önskat sig, och som Ebba Brahe besatt.
Charlotte har också en nära koppling till den mytomspunna grevinnan. När Charlotte var flicka hette hon von Essen och bodde i Uppland. Hennes farfar var den sista privata ägaren av Skoklosters slott.
– Ebba Brahes pärlor har funnits i vår familj i över 400 år, berättar Charlotte. Ebba Brahe och Gustav II Adolf var förälskade men fick inte gifta sig. Att kungen gav pärlorna till Ebba gör dem helt magiska och ovärderliga. Det ger en hisnande känsla. Pärlor hörde till de mest dyrbara smyckena under 1600-talet. Min mamma bar Ebbas pärlor ibland minns jag.
Löberöds slott har tidigare spelat en liten, men viktig, roll även i Charlottes egen släkt.
– När jag för första gången berättade för mormor om Löberöd utbrast hon förtjust: ”Jamen, det var ju där jag mötte din morfar för första gången!” Det var på en fest på 1930-talet. Visst är det otroligt? säger Charlotte med ett leende.
På Löberöd är det lätt att finna inspiration både till smycken och annat. Natur och växtlighet har alltid fascinerat Charlotte som är mycket road av trädgårdsodling. Hon ägnar sig också gärna åt att läsa litteratur om smycken. En del av böckerna står i det välfyllda biblioteket, som är ett av slottets mest spännande rum. Det åttakantiga biblioteket, som syns så tydligt utifrån, är dessutom familjens självklara samlingsplats.
– Biblioteket är husets hjärta, alla rum leder liksom hit. Här sitter vi gärna.
Knut Ramels far Stig Ramel, som var VD för Nobelstiftelsen, köpte under flera år de böcker som i dag utgör biblioteket. Det var delvis ett återställande, eftersom många av böckerna tidigare hade stått på slottet. Boksamlingen byggdes upp på 1800-talet av greve Jacob De la Gardie som hade ett stort intresse för konst och litteratur. När samlingen var som störst omfattade den 18 000 tryckta böcker men även många handskrifter. Stora delar av arkivet lämnades sedan till Lunds universitet. Medeltidsdokument fick flyttas till Riksarkivet och vissa böcker flyttades till Charlottenlunds slott. Bibliotekstornet uppfördes på uppdrag av Hans Ramel som också beställde den norra flygeln. Tornet påminner om en liknande byggnadsdel som han lät bygga på Maltesholms slott. Den södra flygeln lär härstamma från 1610-talet då Anna Brahe lät uppföra det gamla slottet. Mycket tyder på att slottets äldre yttermurar har stått kvar, men under Hans Ramels tid skedde ombyggnader interiört. En bevarad beskrivning från 1799 ger information om hur väggarna målades. I några rum var de vita speglarna omgivna av bruna bårder och blå och vita rosor samt en ljusblå fris. Även gröna bårder med blå och vita rosor med gulrandig fris förekom och har återskapats. Renoveringen och i viss mån moderniseringen av slottsbyggnaden gjordes efter arkitekt Greger Palmstiernas ritningar.
– Innerväggarna på Löberöd är nu återställda så som de lär ha sett ut under tidigt 1800-tal, berättar Charlotte.
Löberöd hörde till de allra sista av Hans Ramels byggnadsverk. Han fick för övrigt smeknamnet Bygge-Hans under 1700-talets andra hälft eftersom Hans Ramel utöver alla ombyggnader på sina gods även lät uppföra kyrkor och tingshus samt anlägga trädgårdar och vägar. Han gick även in i rollen som arkitekt och jobbade nära en skicklig byggmästare. Slottet Löberöd gled ur släkten Ramel 1917 då det såldes till redaren och vinhandlaren Oscar Hjalmar Wiens i Malmö. Hans son Harald Wiens övertog det sedan. På slottsgrindarna syns bokstaven W som ett minne av den tiden.
– När Kreugerkraschen slog till var det många som förlorade sina förmögenheter. Även på Löberöd fick man känna av 1930-talets hårda tider.
Familjen Cullborg och Mattson var ägare under stora delar av 1900-talet, men 1997 kunde Knut Ramel köpa tillbaka Löberöd.

Charlotte njuter av tillvaron på Löberöd.

Charlotte njuter av tillvaron på Löberöd.

NUVARANDE Smyckeskonst på slottet
NÄSTA Lyxliv!