Paret Conny och Sophie Bouniol Karlsson blev med 1200-talsslott. För ett par år sedan lämnade de Västerås för att anta utmaningen i Frankrike. I dag har de så sakteliga funnit formen för hur man bäst förenar medeltid och samtid.

Att anlända till Château de Farcheville i nattens mörker och stiga ur bilen på den stora borggården mellan kapellet och den förnäma festsalen är som att kliva in i en filmkuliss till en fransk klassiker. Här finns de stora byggnaderna, kyrkan, bageriet, kullerstenen upplyst av en smal mångata, allt liksom sammanflätat till en sorts miniatyrversion av den perfekta gamla franska stenbyn.

Borggården på det franska slottet Chateau de Farcheville

Foto: Mauro Rongione

Sedd från ovan är borggården med sin uråldriga kullersten medelpunkten i det mikrosamhälle av skönaste ”joie de vivre” som är Château de Farcheville.

Sophie Bouniol Karlsson och Conny Karlsson är dess borgmästare, ett delat värdskap med ansvar för ett mikrosamhälle med 6 000 kvadratmeter boyta och mark därutöver. I denna sannsaga har Sophie och Conny bara bott i knappt två år, medan slottet med sina 800 år på nacken har fått sina tionde ägare. En av dem, familjen de Chastillion, blev förresten kvar i över 200 år.

I Paris närhet

Här bor: Sophie Bouniol Karlsson och Conny Karlsson. Sophie har tre barn sedan tidigare, Alice (som också bor på Farcheville), Andreas och Arthur. Conny har sedan
tidigare sonen Romeo. På slottet bor också hunden Chippy.

Läge: 55 kilometer söder om Paris, i regionen Île-de-France, utanför byn Bouville (622 invånare) och staden Étampes.

Slottet: Boytan är 6 000 kvm, 46 rum, varav 23 sovrum eller sviter, dessutom 34 toaletter.

Mark: 260 ha med park, trädgård och odlingsytor.

Verksamhet: Konferenser, seminarier, fester, bröllop, golf, jakt med mera.

Till frukost dagen efter vår ankomst möter Sophie i de djupa källarvalven i vad som förr var slottets medeltida kök. Gårdagen blev lång. Hon har hållit i värdskapet för ett amerikanskt par som firat sin 15-åriga bröllopsdag på Farcheville. Sophie har ansvarat för allt, från de stora blomsterarrangemangen till måltiden mitt på scenen i slottets egna lilla sammetsblå teater, där en orkester plötsligt och för firarna helt oväntat dök upp på balkongen.

Herrsalongen med anslående eldstad på Chateau de Farcheville

Foto: Mauro Rongione

Anslående eldstäder finns i samtliga rum på Farchevilleslottet, som här i Salon des Hommes.

Château de Farcheville drivs som en plats för bland annat exklusiva företagsevent, seminarier, champagneskola med sabrering, privata fester och bröllop. Gäster som riktigt vill slå på stort kan hyra slottet för en dag. 22 sviter och gästrum är inredda i olika stilar­ – från mörkbetsad medeltid till honungsfluffiga Marie Antoinette-miljöer, en viktig del av Farchevilles fascinerande förflutna. Slottet byggdes av Hugues de Bouville, en av fyra rådgivare till franske kungen Filip IV. Härifrån skulle man hålla en försvarslinje mot inkräktare från Paris och skydda traktens jordbrukare. I bygden producerades mycket spannmål, därav det fina bageriet som fortfarande används, och från närliggande Étampes levererades mjöl till huvudstaden.

farcheville gobelang salong

Foto: Mauro Romgione

Vi tar plats i tidsmaskinen, lämnar riddarromantiken och kliver inte ut förrän år 1991, då slottet köptes av Jean Chalopin, den franske tv- och filmproducenten. Han renoverade i 14 år, ersatte all gammal el, drog in nytt vattensystem, isolerade, lade in golvvärme, gjorde om parker och dammar. Chalopin gjorde i princip allt man kan tänka sig för att ta Farcheville in i vårt millennium innan han plötsligt bestämde sig för att sälja slottet och sitt hus på Bahamas för att flytta till Kina med fru och barn. När slottet kom ut till försäljning 2009, efter att i några år ha varit i amerikanska miljonärsklubben Yellowstones ägo, köptes det av Sophies pappa François Bouniol med ambitionen att skapa ett slags retreat och hälsocenter, till lika delar andligt och kroppsligt. Men det blev inte som planerat och Farcheville föll i sexårig sömn. Tills det vaknade för några år sedan.

Min farmor, född Lewenhaupt, hade älskat Farcheville.

– Att vara här är verkligen som att uppleva att tiden stannar. De här väggarna bär ju på 800 år av historia. För våra gäster ska det kännas som att komma till en hemlig, privat ö. Sedan är det kul för mig att ha kommit till Frankrike igen. Jag har ju båda kulturerna i mig, min pappa är både fransk och svensk. Jag är född och uppvuxen i Frankrike, samtidigt som jag är svensk i blodet. För mig är det här så kul, eftersom det innehåller båda mina kulturer. Min farmor, född Lewenhaupt, hade älskat Farcheville. Hon gifte sig med en fransk läkare, min farfar, säger Sophie.

Vacker pool under inglasat tak i slottsmiljö

Foto: Mauro Rongione

I den nyrenoverade spa-avdelningen finns en 25 meter lång uppvärmd inomhuspool.

Sophie och Conny var inte helt ovana vid stora arrangemang, som de som hålls på Château de Farcheville. I Västerås, där de hade träffats elva år tidigare, drev de Global Living, en upplevelse på 800 kvadratmeter, lika delar restaurang, konditori och möbelbutik. Samtidigt hade de börjat arran­gera bröllop och större fester på godset Målhammar, innan Sophies mamma Michaela Treschow sålde fastigheten och marken om 1 000 hektar. Född och uppvuxen i Frankrike tillbringade en ung Sophie somrarna på Målhammar hos mormor och morfar Treschow. När hon valde att flytta till Sverige var det med sina tre barn för att bosätta sig i en flygel på godset.

– Jag hade ett fantastiskt liv i Paris, men jag var så trött på

Medeltida egendom

Slottet uppfördes 1290–1304 av Hugues de Bouville II. Den stora salen byggdes 1291 och kapellet invigdes 1304. Slottet är ett av få ännu existerande exempel på medeltida kringbyggda borgar. Slottet totalrenoverades av franske filmproducenten Jean Chalopin 1990–2004 i olika metodiskt genomförda stilepoker – från medeltid fram till franska revolutionen. Slottet ägs sedan 2009 av Sophies pappa François Bouniol.

storstadsstressen och ville njuta mer av mina barn. Mamma hade också flyttat upp till Målhammar, och man går ju ofta i sina föräldrars fotspår. Jag drömde verkligen om det där livet. Jag pluggade till civilekonom, levde lantliv med hästar, hundar och gummistövlar och hade en fransk butik i stallet.

Livet och vardagen rullade på fint i Västerås för Sophie och Conny, men de hade lovat att hjälpa hennes pappa att ordna resor till Farcheville. Slottet stod ju oanvänt. ­

– Jag hade ingen som helst tanke på att åter-vända till Frankrike. Jag ville gå framåt i livet, inte tillbaka till det som jag hade lämnat, säger Sophie.

– Men pappa förstod det som att vi skulle flytta ner hit och hjälpa till. Efter sex månader undrade han var vi höll hus. Vi hade helt missförstått varandra. Så man kan säga att allt det här började med ett missförstånd, säger Sophie och slår ut med armarna.

Efter mycken vånda sålde de verksamheten i Västerås. För Conny var första besöket på Farcheville omvälvande:

– Sophie och jag vill leva och jobba tillsammans, det har vi gjort varje dag sedan vi träffades. Första gången jag var här var med Sophies pappa. Han visade oss runt, öppnade dörrar till nya rum hela tiden. Det var helt otroligt. Jag var alldeles matt efteråt!

spahuset på slottet Farcheville. Orangeriet med sitt badhus (inklusive 25-meterspool) och spaavdelning är en extraordinär upplevelse.

Foto: Mauro Rongione

För Sophie blev det en kär återkomst, hon insåg hur mycket hon hade saknat sitt Frankrike:

– Det var som att jag landade i mig själv igen när jag hittade tillbaka till språket, kulturen, det goda franska livet. Nu när vi fick chansen att ta över slottet fick vi liksom bara det bästa av Frankrike. Jag kom tillbaka till ett litet paradis. Stressen och köerna bor inte här.

Asiatisk maträtt från köket på slottet Farcheville

Foto: Mauro Rongione

Slottets kock Noboyuki Shimoda växlar skickligt och gärna mellan klassisk fransk mat och asiatisk.

Mycket har hänt på kort tid. Sophie nystar i sina franska trådar, Conny bygger upp ett internationellt nätverk av ”ambassadörer” och rese­agenter över hela världen. Tillsammans producerar och genomför de seminarier och event.

– Det här kostar ju pengar, och vi måste få intäkter. En del slott håller öppet varje dag för allmänheten och får in 7–8 euro per person. Det är många bäckar små, samtidigt som det sliter oerhört. Vi har ett ansvar för slottet, så det är en svår och samtidigt utmanande balansgång. Ska vi ha bröllop för 200 personer i festsalen varje helg? Nej, jag tror inte det. Vi vill skapa aktiviteter som ligger nära den kultur som finns i slottet, säger Conny. Sophie fyller i:

– Innanför de här murarna vill vi samla hela Frankrike och låta våra gäster få ta del av allt som de här väggarna har upplevt, säger hon medan vi står utanför den väldiga festsalen från 1304.

Väggarna är målade med motiv från stora fältslag. Det är lätt att för sitt inre se tusen engelska soldater inta Farcheville innan de beger sig söderut mot Orléans för att försöka ta livet av Jeanne d’Arc.

– Att de bodde här har vi fått bekräftat av handlingar från länsarkivet. Jag var där för bara några veckor sedan och letade bland gamla dokument. Det kommer att finnas massor av spännande historier att plocka fram därifrån, berättar Sophie entusiastiskt.

De tittar nöjt ut över den säsongsvilande örtträdgården, som en gång skapades av slottets munkar. Samtidigt som Sophie och Conny har tagit Château de Farcheville ut på en makalös tidsresa, och byggt en vindbrygga mellan medeltida riddarromantik och modernitet, har de lyckats göra det med sin helt egna signatur. En smakfull kombination, som andas lika mycket elegans, som genuin avspändhet.

Följ med Gods & Gårdar till Farcheville, läs mer om resan här!

Foto: Mauro Rongione