Det magnifika huset inger en känsla av åldrad, europeisk charm. Men faktum är att villan i det exklusiva Los Angeles-distriktet Brentwood bara har tjugofem år på nacken. Här har Lilian Gyllbrink skapat ett högst personligt hem, fyllt av antikviteter.

Det magnifika huset inger en känsla av åldrad, europeisk charm. Men faktum är att villan i det exklusiva Los Angeles-distriktet Brentwood bara har tjugofem år på nacken. Här har Lilian Gyllbrink skapat ett högst personligt hem, fyllt av antikviteter.

Även om huset bara är ett kvartssekel gammalt ger det en känsla av att ha funnits i familjen sedan generationer tillbaka. Gedigna träsniderier, nött ekparkett med guldbrun lyster och antikviteter från världens alla hörn bidrar liksom de många burspråken och den väl tilltagna takhöjden till att skapa en känsla av tidlös charm. Även utifrån sett verkar villan mycket äldre än vad den är, tack vare fasadens gamla tegel och det handslagna koppartaket.

Handslaget koppartak  och åldrat tegel ger husets utsida en gammal  karaktär.

Handslaget koppartak och åldrat tegel ger husets utsida en gammal karaktär.

Husets ägarinna Lilian Gyllbrink kom till Amerika i början av 1970-talet som nyutexaminerad civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg för att börja arbeta på Handelssekreterarkontoret i Los Angeles.
– Tanken var att jag skulle stanna i ett par år, men som så många andra blev jag kvar, säger Lilian.

T.v. Ljuset flödar in i det vackra burpråket. T.h. I huset finns en stor samling klassiskt porslin.

T.v. Ljuset flödar in i det vackra burpråket. T.h. I huset finns en stor samling klassiskt porslin.

I dag är hon egen företagare med ett fastighetsföretag specialiserat på hyreslägenheter. Den egna villan blev klar 1982 efter fem års planering och hårt arbete. Först rev man det oansenliga lilla hus som tidigare låg på den kuperade jättelika tomten i Brentwood, vid sidan av Bel Air och Beverly Hills Los Angeles mest exklusiva och stjärnspäckade bostadsområde. Innan man kunde börja bygga fick bergssidan förstärkas med pålar och schaktas i terrasser för att få tillräckligt stor jämn yta för ett hus med garage, pool och tennisbana.

Mellan stora rummet och biblioteket tronar keramikägget Cobolt Blue av Hans Hedberg.

Mellan stora rummet och biblioteket tronar keramikägget Cobolt Blue av Hans Hedberg.

Samtidigt byggdes ett mindre hus på ägorna där familjen bodde medan huvudbyggnaden sakta men säkert tog form. I dag fungerar det som en rymlig gäststuga i två våningar. Lilian ritade och designade själv både hus och inredning och var dessutom arbetsledare för de europeiska hantverkare som med klassiska metoder byggde huset i traditionell stil.

Redan innan hon började rita huset hade Lilian förutsättningarna klara för sig. Det skulle vara en bekväm och praktisk villa i ett plan. Alla rum skulle ha franska dörrar mot trädgården för att öka närheten till naturen och släppa in svalkande vindar från havet. Mycket ljus och många väl tilltagna takfönster var ett krav – inte minst i stora rummet och det exklusiva badrummet.

T.v. Trappsteg i gammalt tegel leder ned till poolen som är elegant förbunden med en liten jacuzzi. T.h. Urnan i kinesiskt porslin står på ett konsolbord med skiva i brecciamarmor och underrede i förgylld brons.

Det rymliga enplanshuset är byggt i vinkel med två mindre enheter som omgärdar poolens kortsidor. Poolhuset i den ena änden smälter perfekt in i helhetsbilden, liksom Lilians sovavdelning mitt emot.

Nytillverkat och gammalt har blandats så skickligt, både i stil och material, att man inte anar vad som är vad. Allt tegel kommer från gamla hus i Texas och de enorma takbjälkarna i stora rummet höll tidigare upp en bro. Alla dörrar, fönster, hyllor, skåp, soffor och även många av borden är special-ritade för husets proportioner. Det generösa takfönstret i köket är inramat av bjälkar från en motorvägsbro (!) och för tankarna till ett slottskök i Normandie. Faktum är att hela huset är fyllt av en doft som påminner om ett gammalt europeiskt herresäte; en blandning av bivax, eldstad och rosor.

Handsnidad furupanel klär  bibliotekets väggar. Ekparketten är behandlad så att den ser ut som om den nötts i sekler.

Medan huset byggdes reste Lilian världen runt för att köpa antikviteter till de många rummen: möbler, tavlor, speglar, lampor och kristallkronor, kinesiskt porslin, svensk koppar – allt som anstår ett slott som gått från generation till generation. Den sammetslena persiska mattan i stora rummet är en enorm Sarouk på drygt åtta gånger fem och en halv meter. Lilian köpte den redan innan huset byggdes och bestämde därmed storleken på vardagsrummet. Den är så tung att det behövdes sju starka karlar för att bära in den.

T.v. Hus och trädgård är planerade in i minsta detalj. Fem år tog det innan Lilian gick från tanke till handling. T.h. Fotot föreställer Lilian med dottern Karin när hon var nio månader. Rosor från trädgården.

T.v. Hus och trädgård är planerade in i minsta detalj. Fem år tog det innan Lilian gick från tanke till handling. T.h. Fotot föreställer Lilian med dottern Karin när hon var nio månader. Rosor från trädgården.

På kvällen, då det upplysta huset speglas i utomhuspoolens vatten, är det extra pampigt.
– Jag tycker det är vackrare med en pool som inte ser ut som en vanlig simbassäng utan mer som en spegeldamm som man ser vid många franska slott, säger Lilian.

Poolhuset, som snarare är en paviljong, har en bekväm soffgrupp i svalt turkost och kan vid behov också användas som extra matsal. Här ryms också omklädningsrum och bastu. Öppen spis och glasdörrar som går att skjuta undan ökar trivseln sommar som vinter.
Den vilda naturen finns alldeles in på knutarna och förutom kolibrier och andra exotiska fåglar gör tvättbjörn, opossumråttor och även bergslejon täta besök.

Stora sovrummet är inrett i gustaviansk stil. Ovanför sängen hänger en inramad stolsits från 1700-talet som Lilian hittat på loppis i Paris.

Stora sovrummet är inrett i gustaviansk stil. Ovanför sängen hänger en inramad stolsits från 1700-talet som Lilian hittat på loppis i Paris.

– Man måste ha en bra spade till hands för att slå ihjäl skallerormarna, upplyser Lilian glatt.
Spaden används annars mest till trädgårdsarbete. Husets ägare älskar rosor och har doftande sorter i alla färger. Fruktträd finns det också lite varstans på tomten.

 T.v. Lilian har skapat ett kök med imponerande takhöjd. T.h. Spis från Wolf och norrländsk koppar i ett kök som för tankarna till  Normandie.

Det senaste utomhusprojektet är en ökenträdgård, anlagd i den karga sluttningen nedanför tennisbanan. En vindlande stengång kantad med vajande gräs i orange, silver och gröna toner leder ner till en meditationsplats med magnifik utsikt över Santa Monica-bukten. Här kan man i lugn och ro njuta av havsbrisen och nästan glömma att man befinner sig i hjärtat av den hektiska bilstaden Los Angeles.

Närheten till filmernas Hollywood har också satt sina spår. Entréhallens vita dörrar har en gång suttit utanför en film-studio och när Steve Martin spelade in filmen Man with two brains, när huset var ett år gammalt, fick dörrarna vara med på vita duken igen. Huset har även använts för TV-inspelningar och har synts i bland annat Dynastin och Falcon Crest. Här finns gott om plats för stora film- och TV-team – bara vardagsrummet rymmer 150 personer och trädgårdsterrassen säkert lika många till.

T.v. Matsalsbordet i hondurasmahogny rymmer upp till sexton middagsgäster. T.h. 1800-talsmålning av norrmannen Hans Dahl ovanför en byrå  i nyrokoko med  brännförgyllda bronsdetaljer.

T.v. Matsalsbordet i hondurasmahogny rymmer upp till sexton middagsgäster. T.h. 1800-talsmålning av norrmannen Hans Dahl ovanför en byrå i nyrokoko med brännförgyllda bronsdetaljer.

Nuförtiden har Lilian mest privata tillställningar. För inte länge sedan höll Swedish Women’s Educational Association champagnebrunch vid poolen i samband med 30-årsjubileet. Guvernören Arnold Schwarzeneggers hus ligger bara några gator bort och Ronald Reagan bodde också i närheten innan han flyttade till Vita huset.

Även om stora delar av huset ser ut som det gjorde redan för 25 år sedan, känns inget omodernt eller slitet. Både hus och inredning håller fortfarande måttet tack vare den klassiska stilen, de gedigna materialen och det faktum att Lilian tar så väl hand om sitt hem och inte är rädd för att själv fixa och dona – vilket syns på de väl nötta, målarfärgsfläckade träskorna som står vid altandörren.

– Man måste känna för sitt hem; det är ju ett levande ting som man måste ta hand om. Det är nog typiskt svenskt det här att värna om och vårda sitt hem, att känna att det är viktigt att man trivs hemma, avslutar Lilian.

NUVARANDE Svenskt palats i Los Angeles
NÄSTA Medaljens mäktiga historia