Ekered, några mil från Göteborg, byggdes vid förra sekelskiftet och var 1968 ganska slitet. I dag är det ett magnifikt 1700-talshem med slottskänsla. Förvandlingen står paret Elvy och Peter Lansenfelt för.

Ekered, några mil från Göteborg, byggdes vid förra sekelskiftet och var 1968 ganska slitet. I dag är det ett magnifikt 1700-talshem med slottskänsla.

En ståtlig barockträdgård omger Ekered herrgård och träden runt om skapar en ombonad känsla. Här finns många ekar och det är förstås de som gett egendomen dess namn. Herrgården byggdes som änkesäte för godsägaren Fredrik Adlerstierna-Adelskölds hustru Anna-Charlotta. 

Musiksalongen som även är herrgårdens matsal. Eleganta  takkronor i böhmisk kristall. Stolarna är från tyska Schloss Köningsberg, servisen är  i empir.

Musiksalongen som även är herrgårdens matsal. Eleganta takkronor i böhmisk kristall. Stolarna är från tyska Schloss Köningsberg, servisen är i empir.

– Huvudegendomen Öijared låg en bit bort och var alldeles för isolerad, säger Peter Lansenfelt. Den nya herrgården placerades nära samhället Floda så att Anna-Charlotta lättare kunde ta sig till affärer och tågstation. Hon bodde här till sin död 1944.

 T.v. Huvudentrén med portaldörrar från Sjöholms slott. Fasaden är klädd i trä på gårdssidan och i puts på trädgårdssidan. T.h. Elvy och Peter Lansenfelt älskar 1700-talet.

Elvy och Peter är de första ägarna utanför släkten Adlerstierna-Adelsköld. De köpte herrgården av barnbarnet Sten-Gustaf som var fideikommissarie på Öijareds säteri.

– Sten-Gustaf var en god vän till mig och 1968 erbjöd han oss att ta över Ekered, säger Peter.

Den välkomnande hallen med  en pampig spegel från 1600-talet.  Till höger syns statyn Bacchus.

Den välkomnande hallen med en pampig spegel från 1600-talet. Till höger syns statyn Bacchus.

När paret Lansenfelt tillträdde såg herrgården långt ifrån ut som den gör i dag. Interiört var det en högreståndsbostad, men en mycket sliten och illa medfaren sådan. Efter stora renoveringar möts man nu i stället av en slottsinredning med anor från 1700-talet.

– Vi ville gärna ha ett 1700-talshus men hittade aldrig vad vi sökte. Därför bestämde vi oss i stället för att själva skapa ett hem från det århundradet.

T.v. Ekered herrgård sedd från trädgårdssidan. T.h. Målningen Sibyllan hänger i Musiksalongen.

T.v. Ekered herrgård sedd från trädgårdssidan. T.h. Målningen Sibyllan hänger i Musiksalongen.

Men först måste hela byggnaden flyttas. Orsaken var att kommunen ville att vägen förbi Ekered skulle rätas ut. Operationen var omfattande och innebar att herrgården placerades på stockar och jättelika järnbalkar som sedan rullades ner mot sjön Sävelången. Den nya placeringen ett stycke längre in i parken blev minst lika fin som den förra.

– Flygelbyggnaden fick dock rivas och den kan vi fortfarande sakna, säger Peter.

I Blå salongen har en vacker Meissenkakelugn  från 1760 placerats.

I Blå salongen har en vacker Meissenkakelugn från 1760 placerats.

Paret kunde däremot uppfylla sin önskan om att bygga en källare på 250 kvadratmeter med fyra meters takhöjd. De hade en inredningsfirma och två antikaffärer i Göteborg och i källaren här på Ekered fick de plats att förvara antika möbler för försäljning.

Förutom bådas stora intresse för antika föremål är Peter också arkitekt, utbildad vid American Institute of Architects. Efter att renoveringen, som Peter till stor del utförde själv, blev klar flyttade paret på 1970-talet till USA och Ekered blev då deras sommarbostad. Peter arbetade framför allt med att rita hus och Elvy hjälpte till att inreda dem. Meritlistan är lång över alla bostäder som de varit inblandade i. Det har handlat en hel del om nybyggen men även om en rad slott och herresäten runt världen. Dessutom anlitades paret för arbeten i Chaplinhuset i Beverly Hills och hos Peter Falk, TV-deckaren Columbo.

 T.v. Den pampiga kakel-ugnen har stått på tyska Schloss Steinberg. T.h. Ett hopfällbart holländskt  bord med intarsia och en byst av Marie Antoinette.

År 2003 gick flytten tillbaka till Sverige. Då lämnade de ett påkostat hem i Beverly Hills, med en boyta på 1 100 kvadratmeter som de själva designat. I dag är detta hus byggnadsminnesförklarat och ägs av skåde- spelerskan Sharon Stone.

– Vårt Amerikahus var visserligen nybyggt men även det var inrett i 1700-talsstil, säger Peter. På Ekered har vi bara hälften av den boytan men många av favoritmöblerna har ändå fått plats.

Under Prechtspegeln en rokoko- byrå. Stolarna i rokoko är klädda i chintztyg från England.

Under Prechtspegeln en rokoko- byrå. Stolarna i rokoko är klädda i chintztyg från England.

För Elvy och Peter har alltid 1700-talet varit en favoritepok.
– Det är ett århundrade fyllt med charm och elegans och det har ett romantiskt skimmer över sig. Arkitekturen, inredningskonsten, musiken och litteraturen stod på sin höjdpunkt då.

På herrgården märks deras stora intresse för antikviteter tydligt. Många föremål är köpta i Sverige men en övervägande del kommer från övriga Europa. I matsalen slår man sig ner på stolar som stått på tyska Schloss Köningsberg, dukningen består bland annat av antika glas inköpta i gamla Östtyskland och kandelabrarna kommer från Frankrike.

T.v. Boaserispegeln har hängt på Sjöholms slott. Rokokobordet med intarsia kommer från Polen.  T.v. Träsnidade kolonner avdelar den Blå och den Gula salongen. De specialbeställda tapeterna är i siden och kommer från Lyon.

T.v. Boaserispegeln har hängt på Sjöholms slott. Rokokobordet med intarsia kommer från Polen. T.v. Träsnidade kolonner avdelar den Blå och den Gula salongen. De specialbeställda tapeterna är i siden och kommer från Lyon.

I den sengustavianska salongen finns en genomgående blå ton. I taket hänger en pampig rysk takkrona och här har de också placerat en vacker kakelugn från Schloss Steinberg. Rummen har smyckats ytterligare med kolonner, stuckaturer och fina franska tapeter och är också fyllda med konst.

Exteriört dras blickarna snabbt till huvudingången.

– Portaldörrarna är 1700-tal och kommer från Sjöholms slott vid Katrineholm.

Paret Lansenfelts sovrum med en kunglig sänghimmel från 1800-talets början.

Paret Lansenfelts sovrum med en kunglig sänghimmel från 1800-talets början.

Dörrarna var i väldigt dåligt skick när han köpte dem men är nu varsamt renoverade och ser ut som om de alltid suttit där. Entrén har även ytterligare förskönats med det Lansenfeltska vapnet ovanför frontonen.

Någon barockträdgård fanns inte när paret flyttade hit, den har de anlagt själva. Utformningen med bland annat formklippta cypresser, låga ligusterhäckar och mängder av manshöga avenbokshäckar ger den rätta karaktären. Dessutom skänker de fyra fontänernas porlande vatten en rogivande atmosfär.

T.v. Från hallen kommer man direkt in i Blå salongen. T.h. Statyn i fontänen föreställer Herakles.

T.v. Från hallen kommer man direkt in i Blå salongen. T.h. Statyn i fontänen föreställer Herakles.

Förutom att Elvy och Peter dagligen lever i denna omsorgsfullt skapade 1700-talsmiljö förstärks känslan ytterligare när det ska ställas till med stor fest. Då tas uppsättningar med kläder fram, inhandlade på Covent Garden i London och sydda i 1700-talsstil. Serveringspersonalen använder dessa dräkter och när gästerna anländer möts de av tidsenligt klädda kammarjunkare, musor och herdinnor. Oftast framträder också några av gästerna på dessa fester. Varje sommar kommer till exempel pianisten Lars Roos, som numera bor i USA, på besök till Ekered. Till hans ackompanjemang har välkända operasångerskor som Helena Döse, Marianne Häggander och Carolina Sandgren framträtt till övriga gästers stora förtjusning.

Det romantiska gästrummet på övervåningen är inrett i venetiansk stil.

Det romantiska gästrummet på övervåningen är inrett i venetiansk stil.

Peter ägnar sig också själv åt musik och kan titulera sig kompositör, då han skrivit en rad verk för violin, cello, piano, orgel och orkester.

– Min musik är främst barockinspirerad, säger han. Den har framförts i flera länder, bland annat i Israel och på Island.

Till vardags lever Elvy och Peter ett lugnt liv här på herrgården. De börjar gärna dagen med frukost i sovrummet och kan då samtidigt njuta av utsikten över sjön Sävelången. Resten av dagen ägnas kanske åt att arbeta med olika projekt, men då utan några moderniteter till hjälp. I detta hem finns varken mobiler eller datorer – men det gjorde det ju inte heller på 1700-talet …