Redan som sexåring drömde fastighetsdrottningen Wonna I de Jong om att bo på ett slott. I dag äger hon sörmländska Yxtaholm. Här firar tre generationer jul med influenser från Polen, Sverige och Japan.

Slottet blev en fin 30-årspresent till min son, Alexander Östling och även till mig som fyllde 50 samma år, berätta Wonna I de Jong, Yxtaholms stolta ägarinna.

Tanken var att fortsätta driva slottet som konferenshotell men även att få en privat reträttplats för familjen. Slottet ligger placerat på en ö så det är också en perfekt plats för möten som kräver diskretion och hög säkerhet.

Wonna vill levandegöra livet på Yxtaholm som det tedde sig på 1700-talet. "Man kan iscensätta hur militära trupper levde i fält och hur olika yrkesgrupper hade det på slottet och bjuda in till bal. Tänk att få smaka och känna på 1700-talet.” Maten är viktig på Yxtaholm.

Wonna vill levandegöra livet på Yxtaholm som det tedde sig på 1700-talet.

I samband med övertagandet påbörjades en intensiv renovering.

– Under en månad hade vi 20 personer som arbetade heltid här. Byggnaderna var i gott skick men salarna var avskalade och opersonliga.

Wonna förklarar att arbetet med Yxtaholm är något helt annat än den problemlösning hon stöter på i sitt arbete som fastighetsägare:

– Jag äger stora fastighetsbestånd från 1960- och 1970-talen. Stöter man på ett problem i ett hus kan man sedan applicera det på hela beståndet. Så kan man inte göra med ett slott. Här kräver varje problem en unik lösning med hänsyn till ursprunget och byggnadsvårdstraditionerna.

En fin detalj i salongen är TV-skärmen som ramas in av en förgylld träram. Ovanför den öppna spisen hänger porträtt av tidigare ägare. På spiselkransen fina tennföremål från Svenskt Tenn.

Ovanför den öppna spisen hänger porträtt av tidigare ägare.

Wonna är noga med att inget av historiskt värde ska gå förlorat men ibland för hon medvetet in moderna inslag. På framsidan av slottet är det grus men på baksidan har hon låtit lägga sten. Wonna har också låtit anlägga en sandstrand vid vattnet.

– Jag sysselsatte också en hel del antikhandlare som fick leta efter antikviteter och konst som passade slottets karaktär. Jag ville ha tidstypiska möbler från 1700- och 1800-talen. Bara att hitta två nästan identiska ljuskronor tog sin tid. Trädgården smyckades med skulpturer och marmorurnor.

Några av de adliga familjer som bott här under 1800-talet är de Geer, von Platen, Hamilton, Brehmer och Rettig.

Några av de adliga familjer som bott här under 1800-talet är de Geer, von Platen, Hamilton, Brehmer och Rettig.

Tidigare var salarna möblerade med Carl Malmsten-grupper men de har flyttats ut till en flygel. Wonna funderar på vad hon ska göra med dem.

– Jag vill gärna att gästerna ska kunna se och njuta av möblerna även om de inte står i själva slottet. Det är fint svenskt hantverk, säger hon.

På ovanvåningen, vid den vackra öppna spisen, står dock ett Carl Malmsten-möblemang kvar. Det är här som familjen placerat sin julgran som kommer från den egna skogen.

Slottet har fler vackra sovrum.

Slottet har fler vackra sovrum.

NUVARANDE Wonnas lyxiga slott
NÄSTA 1700-tal på Wiaholm